[Przepis] RAFAELLO |
Po Podrozy — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress
SK£ADNIKI:
Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej, 1/2 szklanki m±ki pszennej, 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia.
Krem: 2 bia³e czekolady, 2 ¶nie¿ki, 2 op. wiórków kokosowych po 100 gram, 1/2 litra ¶mietany kremówki.
Poncz: woda, cukier, kwasek cytrynowy, spirytus lub woda. (Proporcje wg. uznania )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto: Bia³ka ubiæ z cukrem na sztywna pianê, nastêpnie dodaæ kolejno ¿ó³tka, m±kê pszenn±, m±kê ziemniaczan± i proszek do pieczenia. Piec oko³o 45 minut.
Krem: Czekoladê rozpu¶ciæ na parze, dodaæ 5 ³y¿ek ¶mietany kremówki. Resztê ¶mietany podgrzaæ, nie gotowaæ. Wlaæ rozpuszczon± czekoladê do ¶mietany, wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin, (ja wstawiam na ca³± noc do lodówki).Nastêpnie zmiksowaæ dodaæ ¶nie¿ki, 1 paczkê wiórek, znowu zmiksowaæ. Wy³o¿yæ krem na nas±czony biszkopt i posypaæ wiórkami.Ja kroje biszkopt na pó³ i krem dajê do ¶rodka i na wierzch.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plupanicza.keep.pl |
|
|