[Przepis] Nalewka z aronii

Po Podrozy — strony, Obrazki i wiele więcej na WordPress

Sk³adniki:
3 litry wody
2 kg aronii
400 li¶ci wi¶ni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)

Sposób wykonania:

Owoce aronii umyæ, pozostawiæ ogonki. Wygotowaæ je w takiej ilo¶ci wody aby pokry³a ona owoce. Mo¿na wydusiæ sok w sokowniku lob gotowaæ po prostu w garnku. Wlaæ ca³o¶æ do kamionkowego garnka a nastêpnie sok razem z owocami zalaæ spirytusem i dosypaæ cukru. Przykryæ szczelnie i pozostawic tak na 1 dobe. Potem rozlaæ do butelek i postawiæ do le¿akowania przez tydzieñ. (pozostawienie ogonków daje dodatkowy aczkolwiek trochê gorzki smak, lecz uwalnia z owoców moc korzystne dla wspomagania pracy uk³adu immunologicznego, dobre przeciw przeziebieniom i spadkom odporno¶ci)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • upanicza.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [Po Podrozy — strony, Obrazki i wiele wiÄ™cej na WordPress]. • Design by Free WordPress Themes.